Kat en muis (2015)

Alternatieve titel: Cat and mouse

Regie

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Scenario

Maartje Seyferth

Release

10 september 2015

Producent

Victor Nieuwenhuijs, Maartje Seyferth, René Goossens, Betty Walmeijer

Studio

Moskito Film

Links

FT recensie | IMDB

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

Belle, een jong meisje, groeit op tussen de ruïnes van een lang vergeten gebeurtenis. Haar onschuldige liefde voor haar vriendje Max wordt bedreigd door een onverklaarbare vijandigheid van haar omgeving. Wanneer haar tante overlijdt en haar vervreemde moeder terugkeert, ontdekt ze haar schaamtevolle familiegeschiedenis. Verdrongen herinneringen komen boven, Belle gaat de strijd aan met haar verleden en raakt verstrikt in haar emoties. Kat en Muis is een surreëel drama over hoe een jong meisje worstelt met herinneringen die niet mogen bestaan.

Cast

Carlijn van Zijtveld (Belle), Wilma Bakker (Olga), Raymond Thiry (Anton), Patrick Linotte (Max), Hilt de Vos (Johnanna), Hendriktje Ruiter (Dina), Victoria Omelczuk (kind), Michael Helmerhorst (Oscar)

Ontstaan

Kat en Muis ging op 5 september 2015 in wereldpremière op het L'Étrange Festival in Parijs.

Kijkwijzer: 12 jaar (enge beelden, geweld, grof taalgebruik, seks).

Pers

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van woensdag 9 september 2015: "(...) Het beeld staat altijd voorop en dat betekent dat de spelscènes in KAT EN MUIS minder aandacht kregen dan de sacrale beelden van bossen en kerken, begraafplaatsen en boerenschuren waar schattige witte muisjes een race tegen hun noodlot lopen. (...) Het is het nachtmerriedecor waarin het meisje uit KAT EN MUIS dwaalt: soms is ze een heksje, dan weer een getraumatiseerd slachtoffer. In die beelden leeft ze, maar het is niet makkelijk om greep op haar te krijgen."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 9 september 2015: "(...) Met de broeierige sfeer zit het wel goed in het in de Ardennen opgenomen KAT EN MUIS, maar zoals in alle films van het duo Nieuwenhuijs en Seyferth (LULU, CREPUSCULE) maakt het plattelandsdrama een gekunstelde indruk. KAT EN MUIS oogt te vaak als interessantdoenerige artcinema. Jammer van het acterenen Nieuwenhuijs' uitstekende camerawerk."

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van donderdag 10 september 2015: "(...) De dialogen zijn spaarzaam en gekunsteld - alleen Raymond Thiry komt ermee weg. Soms is het heerlijk dreigend, maar het lijkt vooral allemaal raadselachtiger dan het is."

Filmuziek

Rogier Bosschaart, Eric Lensink, Jeroen Tenty

Camera

Victor Nieuwenhuijs

Montage

Vima Kara, Tarek

ProdDesign

Vassilis Economidis, Billy Leliveld, Catherine Henegan

Geluid

Mark Glynne

Bioszalen

3 bij première

Kleur

Kleur
Afbeeldingen
Trailer